Οι στόχοι

Αρχὴ γὰρ μὲν ἥμισυ παντὸς […]

Πλάτωνας

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, και το πρώτο βήμα για την επίτευξη κάθε στόχου, προπονητικού ή και μη, είναι ο καθορισμός του.

Ακούγεται εύκολο, κρύβει όμως μερικές παγίδες.

Το πως θα θέσεις τον στόχο σου, μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας!

Ένας σωστός στόχος πρέπει να είναι:

  • Συγκεκριμένος και μετρήσιμος
  • Επιτεύξιμος σε ορισμένο χρονικό διάστημα
  • Ρεαλιστικός και κοντινός
Ο Πλάτωνας ήξερε από στόχους

Γιατί συγκεκριμένος και μετρήσιμος; Για να ξεφύγεις από τη γενικότητα και την αοριστία και να μπορείς να ελέγξεις την πρόοδο σου, με τον μόνο τρόπο που είναι 100% αντικειμενικός: νούμερα και μετρήσεις.

Γιατί να θέσεις χρονικό περιορισμό; Για να μη σπαταλάς τον πολύτιμο χρόνο σου σε αναποτελεσματικές προσεγγίσεις. Αν δεν πετύχεις το στόχο σου μέσα στην προθεσμία, κάτι κάνεις λάθος. Άλλαξε τακτική!

Γιατί ρεαλιστικός και κοντινός; Γιατί να μην αποθαρρυνθείς, χάσεις το κίνητρο σου, και τα παρατήσεις. Αν ο τελικός στόχος είναι όντως πολύ μακρινός, σπάσε τον σε μικρότερους. Κάθε μικρός στόχος που πετυχαίνεις θα σου δίνει επιβεβαίωση και κουράγιο για να συνεχίσεις την προσπάθεια σου!

Case study: ένα παράδειγμα

Έστω ότι είμαι 15 κιλά παραπάνω από όσο θα ήθελα. Δεν πάει άλλο και αποφασίζω να αναλάβω δράση. Ξεκινάω να θέτω το στόχο μου.

Κακός στόχος: “Θέλω να αδυνατίσω”

Αυτός ο στόχος είναι ελλιπής. Πόσο θέλω να αδυνατίσω; Ως πότε;

Καλός στόχος: “Θέλω να έχω χάσει 3 κιλά στις επόμενες 4 εβδομάδες, κι από κει και πέρα να χάνω 2 κιλά το μήνα”

Αυτός ο στόχος είναι τέλειος!

Ενδεικτικοί προπονητικοί στόχοι που θέτουμε στο WOLFit:

  • Μυϊκή ενδυνάμωση
  • Αύξηση μυϊκής μάζας (όγκος)
  • Απώλεια λίπους (γράμμωση)
  • Βελτίωση φυσικής κατάστασης και αντοχής
  • Ενίσχυση της απόδοσης σε συγκεκριμένη δραστηριότητα ή άθλημα
  • Αποκατάσταση τραυματισμών
  • Ευλυγισία – ορθοσωμία – βελτίωση στάσης σώματος

Συνήθως, μέσα από κάθε είδος προπόνησης επιτυγχάνονται ως ένα βαθμό όλοι οι παραπάνω στόχοι. Ωστόσο, ορίζοντας ξεκάθαρα το ζητούμενο και θέτοντας το ως προτεραιότητα, η προπονητική πορεία γίνεται πιο συγκεκριμένη και εστιάζει σε αυτό που έχετε ανάγκη, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε και να ορίσετε τους στόχους σας!

Αποκατάσταση τραυματισμών

Μήπως βασανίζεσαι από πόνους στη μέση; Στα γόνατα; Στον αυχένα; Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό. Συνήθως οι πόνοι προκαλούνται από τραυματικές αιτίες, αλλά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα χρόνιας φθοράς. Μερικές φορές είναι συνδυασμός: το πρόβλημα χτιζόταν χρόνο με το χρόνο, κι ένας τραυματισμός ή μια λάθος κίνηση ήταν η σταγόνα που …

Άυξηση μυϊκής μάζας

Βελτίωση απόδοσης

Βελτίωση φυσικής κατάστασης

Ενδυνάμωση

Ίσως ο πιο βασικός λόγος που οι άνθρωποι επιλέγουν να γυμναστούν είναι να αυξήσουν τη σωματική τους δύναμη. Η αύξηση της μυϊκής δύναμης προκύπτει μέσα από ασκήσεις με μεγάλες αντιστάσεις, όπου αντίσταση μπορεί να είναι το ίδιο το βάρος του σώματος, μια μπάρα με κιλά, ή ακόμη και σκληρά λάστιχα. Το μυστικό είναι ότι η …

Μείωση λίπους

‘Eχεις κάποια παραπάνω κιλά; Θέλεις “να χάσεις βάρος“; Στην πραγματικότητα, κανείς δε θέλει απλά να χάσει βάρος. Όλοι θέλουν να χάσουν λίπος! Γιατί μια δίαιτα δεν θα σε βοηθήσει Συνήθως με δίαιτα που δεν συνδυάζεται από την κατάλληλη μορφή άσκησης, το βάρος που χάνεται είναι 50% λίπος και 50% μυς. Δηλαδή αν και το βάρος …

Ορθοσωμία – Στάση σώματος