Επιστροφή σε Λίγα λόγια για τη φόρμουλα

Αποκατάσταση

Η αποκατάσταση είναι το τρίτο και τελευταίο μέρος στον κύκλο της φόρμουλας. Πρόκειται για τον ύπνο, που πολλοί υποτιμούν, παρόλο που

Και τα τρία στοιχεία της φόρμουλας είναι εξίσου σημαντικά!

Καταρχήν να πούμε ότι εδώ δεν αναφερόμαστε στην αποκατάσταση ενός τραυματισμού, αλλά στην καθημερινή αποκατάσταση μετά από κάθε προπόνηση, που συμβαίνει με τον ύπνο.

Στη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας και ο εγκέφαλος μας ξεκουράζονται, ανανεώνονται και αναζωογονούνται. Το νευρικό μας σύστημα κάνει “επανεκκίνηση”, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τις επιβαρύνσεις της επόμενης μέρας (και της επόμενης προπόνησης). Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αποκαθίστανται οι βλάβες στους ιστούς, και χτίζονται εκ νέου, καλύτεροι, μεγαλύτεροι και δυνατότεροι. Η ικανότητα αυτή του σώματος μας αποτελεί άλλωστε τη βάση της προπονητικής.

Από το παραπάνω προκύπτει ότι στην πραγματικότητα, οι μυς “χτίζονται” κατά τη διάρκεια του ύπνου, και όχι στην προπόνηση! Οι ελεγχόμενες επιβαρύνσεις της προπόνησης με αντιστάσεις, καταστρέφουν τις μυϊκές ίνες. Μετά το σώμα μας αναλαμβάνει την ανανέωση τους, διεργασία που συμβαίνει κατ’ εξοχήν όταν κοιμόμαστε.

Αν ο ύπνος παραμεληθεί, οι συνέπειες κυμαίνονται από το να μην πετύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα και να σπαταλάμε έτσι τις προσπάθειες μας μάταια, μέχρι και μακροπρόθεσμα να προκαλέσουμε ζημιά ή τραυματισμό στο σώμα μας, εξαιτίας της παρατεταμένης ελλιπούς αποκατάστασης.

Κιρκάδιοι ρυθμοί

Ποιότητα

Ποσότητα